Obiecany przepis na pierniczki :)
Skład:
·
5 szklanek mąki
pszennej
·
1 łyżeczka sody
oczyszczonej
·
3
łyżeczki przyprawy korzennej albo do pierniczków
·
szczypta soli
·
ok 4 łyżek kakao
·
3/4 szklanki cukru
pudru, można dodać też cukru waniliowego
·
1 szklanka miodu naturalnego
Paula: Znając życie to suche
składniki każesz przesiać, co?
Ania: Dokładnie, one się wtedy napowietrzą (będą bardziej sypkie),
a do tego ewentualne „śmieci” zostaną na sitku.
W mikserze trzeba utrzeć masło, potem dodając cukier nadal ucierać.
Jak już będzie jednolita masa, należy dodać miód. Fajnie, żeby nie był „w
kawałku”, ale jednak choć trochę płynny.
P: A co zrobić, jeśli
mam scukrzony miód?
A: Zwyczajnie podgrzać – rondelek z wodą, w to wsadzić słoik z
miodem i podgrzać, ale trzeba uważać, żeby nie zagotować. Po takiej czynności
należy poczekać, aż wystygnie, wtedy można dodawać.
Olaf, Kapitan Ameryka, Grumpy Cat, Szalony Bałwan-zupełnie-bez-głowy, Loki (podejrzanie uśmiechnięty), Pierniczkowy Potwór, Iron Man |
P: Co dalej?
A: Zostało do dodania jajko – miksujesz, aż się połączy. Teraz
czas na suche składniki – ja dodaję tak po trochu, głównie dlatego, żeby nie
mieć całej kuchni w mące :)
Kiedy już masz w miarę połączoną masę, można dalej zagnieść
ręcznie, chyba że się ma urządzenie do wyrabiania ciasta (np robot kuchenny,
albo jakiś silny jegomość). Taką ślicznie połączoną masę owija się folią i
wstawia do lodówki.
P: Ile ma siedzieć tam w
zimnie?
A: Minimum 3 godziny, ale może leżeć i całą noc. Tylko czym
dłużej, tym bardziej będzie twarde – gorzej się rozwałkowuje. Chyba, że je trochę
pomiędlisz w ciepłych łapkach ;)
P: Ok, wymiędlone i w miarę miękkie, nadszedł czas na
wałkowanie… na jaką grubość powinno się to wałkować?
A: Ok. 3-4 mm, można delikatnie podsypywać mąką. I oczywiście
nie całe ciasto naraz, tylko po kawałku.
Ja najpierw wykroiłam materiału na kilka choinek, foremkami
w kształcie gwiazdek, a potem zabrałam się za inne kształty – oczywiście pełna
dowolność ;) takie choinki można robić nie tylko z gwiazdek, ale i z kwiatków czy
kółek… jeśli masz wizję choinki z choinek czy piernikowych ludzików, nikt nie
zabroni. Najważniejsza jest kreatywność :)
|
A: Tak. Oczywiście musi być nagrzany, o czym jak wiesz, na co
dzień nie pamiętam, a potem mam pretensje do całego świata. Temperatura 200ºC. Ja piekłam zazwyczaj 6 minut, przez co niektóre były
takie… fajne w środku, mięciutkie.
Pierniczek typu X-Face |
Mamy nadzieję, że zainspirujemy kogoś do tworzenia swoich własnych małych, pierniczkowych dzieł. :)
Życzymy smacznego!
Wypróbuję w przyszłym roku.
OdpowiedzUsuń